תכשיטים עתיקים ממצרים עד רומא

האדם ייצר עבור עצמו תכשיטים כנראה מאז ומעולם, או לפחות מאז שניתן היה להגדיר אותו כאדם. האדם הפרה-היסטורי, למשל, קרי האדם בתקופה שקדמה לכתיבה וקריאה, היה מתקשט בעצמות, צדפים או עלים, טכניקה שהתחדשה והתקדמה ככל שהזמן עבר והטכנולוגיה שלו התקדמה. במאמר זה נסקור תכשיטים בתרבויות של עולם העת העתיקה, ובהם תכשיטים רומיים, יוונים, אטרוסקים וכיוצא בזה.


במצרים העתיקה

האימפריה המצרית נחשבת לאחת הקדומות ביותר, שכן היא נוסדה באזור 4000 לפני הספירה. תקופת הזוהר שלה נגמרה באזור 1000 לפני הספירה, אז החלו לעלות כנגדם האשורים, הפרסים ולאחריהם אלכסנדר מוקדון והדיאדוכים. התכשיטים שלהם נועדו כדי להילחם במזל רע, והם נהגו לקבור את מתיהם עם תכשיטיהם. עיצובי התכשיטים העתיקים כללו מוטיבים חוזרים, כחיפושית הזבל או עין הורוס (אל המלחמה), כמו גם שימוש בחרוזים עשויי ישפה, פצלת השדה, טורקיז, עופרת, קריסטלי קרנאליאן ועוד, אשר תחילה נשזרו כשרשרת, ולאחר מכן נשזרו עם שרשראות נוספות כדי ליצור ענק מרובה שרשראות.


ביוון העתיקה

קשה להגדיר מתי החלו היוונים ללבוש את תכשיטיהם, משום שקשה להגדיר מתי התגבשו העמים מהאיזור לעם. התרבות המינואית הייתה קיימת החל מ-3000 לפני הספירה, עד בערך 1000 לפני הספירה, וגם בה כנראה היו נוהגים לשאת תכשיטים לפי ממצאים ארכיאולוגיים. לאחר תום התקופה המינואית נפתחה התקופה ההלניסטית, בה פרחה התכשיטנות ביוון, וכללה תכשיטים עוטפי צוואר (כמו ענקים ותליונים), וגם תכשיטי ראש רבים (כמו כתרים וקישוטי שיער שונים). עיצובים שונים בתקופה כללו שימוש בצורות אנושיות, כמו גם בצמחים ובחיות.


באטרוריה העתיקה

האטרוסקים הם תעלומה, עם שיכולותיו, אמונותיו ויצירותיו הגיעו והשפיעו על כל העולם העתיק (בראש ובראשונה על רומא), אף שהיום כמעט ולא ידוע עליהם דבר. עיקר הידע שלנו עליהם מסתכם בזה שהם התקיימו באזור צפון איטליה עד בערך 400 לפני הספירה, אז הרומאים והגאלים עלו עליהם, מדרום ומצפון. את התכשיטים האטרוסקיים הארכיאולוגים מוצאים היום בעיקר בקברים, שכן הם נהגו לקבור את מתיהם יחד עם תכשיטים בדומה למיצרים. מאלו, אנו למדים כי כנראה שהיה להם מחסור בזהב, שכן השימוש שנעשה בו הוא מאוד מדויק ולא רב. השימוש כלל עיטורים מושלמים ותבליטים מרהיבים, אשר מבהירים כי אכן היה מחסור בזהב שמנע את היכולת לבזבז אותו או לא לדייק בשימוש שנעשה בו.


אצל הקלטים העתיקים

התרבות הקלטית הייתה נהוגה באירופה של סוף עידן הברונזה ועיקר עידן הברזל, והכילה מספר עמים, המוכרים שבהם היו הגאלים. התכשיטים הקלטיים הכילו אמייל שנצבעו בברונזה ובאדום, אף שגם היו כאלו שהוכנו מזהב, זכוכית ועוד. הקלטים נשאו עליהם סוגים רבים של תכשיטים כצמידים, טבעות ושרשראות, כשהתכשיט הנהוג ביותר היה ה"פיביולה", מעין צמיד המשמש כסיכת ביטחון יוקרתית ואסטטית במיוחד.


ברומא העתיקה

לפי האגדה, האימפריה הרומית נוסדה על ידי האחים רמוס ורמולוס ב-713 לפני הספירה, אבל התכשיטים הגיעו אליה רק לאחר שהרפובליקה הוחלפה בקיסרות, באזור שנת 27 לפני הספירה. התכשיטים הרומיים קיבלו השראה מאלו שהיו נהוגים באסיה הקטנה, במצרים ובאזורים אחרים אליהם התפתחה רומא האימפריאלית באותה התקופה, ומהם ירשו הרומאים את השימוש בספיר ובזהב. תכשיטים ברומא הכילו לעיתים דיוקנאות קטנים (Cameos), או נבנו בדוגמת נחש הסובב את היד.



חשוב לזכור שתרבויות משפיעות אחת על השנייה. התכשיטים, כמו כל פן אחר של תרבות, הועברו ממקום למקום ומקבוצות אנשים לקבוצות אנשים אחרות, כך שהתכשיטים האטרוסקיים, הקלטיים, המצריים, הרומאיים והיווניים, כולם קשורים אחד לשני, בצורה כזו או אחרת, ואף ניתן להגיד שהתכשיטים שאנו רוכשים היום הם צאצים של התכשיטים בתרבויות רחוקות. דוגמה טובה לכך היא תכשיטי וינטג' שונים.


הינכם מוזמנים לצפות בקטלוג טבעות אירוסין וינטג' שלנו, להתרשם ולרכוש

לייעוץ עם יהלומן
כל הזכויות שמורות © Diamond Factory 2006-2024