גמולוג ויהלומן



אנשים רבים שמעוניינים לרכוש תכשיטי יהלומים, תוהים מה ההבדל בין יהלומן לגמולוג.

במאמר שלפניכם נסביר בהרחבה על ההבדלים בין גמולוגים ויהלומנים כך שתדעו על מה בדיוק מבוססות ההמלצות שאתם מקבלים מהתכשיטן שעומד מולכם.


מהי גמולוגיה?

גמולוגיה היא מדע אבני החן, שהיא גם תת התמחות בתחום הגיאולוגיה (מדעי כדור הארץ והחומרים המרכיבים אותו). אבני חן הינן אבנים בעלות ערך שניתן להשתמש בהן למטרות שיבוץ בתכשיטים. בעולם ישנם בתי ספר רבים המציעים לימודי גמולוגיה, אשר בסיומם הסטודנט מוסמך כגמולוג בוגר. GIA, המכון הגמולוגי של אמריקה (Gemological Institute of America) הוא המוסד שאחראי לקורס הגמולוגיה היוקרתי והמוכר ביותר בעולם.


איזו הכשרה יש לגמולוג?

אנשים הפועלים בענף התכשיטים ומעוניינים לרכוש בסיס מקצועי טוב שיפתח עבורם דלתות בתעשייה, נוהגים לעבור את קורס הגמולוגים שלהם ב- GIA. לימודי הגמולוגיה במוסד זה אורכים כשנה ובמסגרתם נכללים קורסים מקצועיים במגוון תחומים מעולם אבני החן והיהלומים, ברמות קושי שונות. במסגרת ההכשרה המקצועית הנרחבת של גמולוגים, הם לומדים גם להבדיל בין סימולנטים של יהלום (יהלומים מזויפים) כגון מואסניט וזירקוניה מעוכבת ובין יהלומים אמיתיים. ישנם קורסי גמולוגיה מקומיים שנלמדים גם בארץ ואורכים מספר חודשים (כתלות בהיקף התכנים הנלמד וצפיפות מערכת השיעורים).


איזו הסמכה יש ליהלומן?

אדם שמעוניין לעסוק בסחר ביהלומים במדינת ישראל, מחויב בהוצאת רישיון מטעם משרד הכלכלה. על מנת לקבל את הרישיון על הפונה לעמוד במספר דרישות בסיסיות והן:

המלצה מ - 2 יהלומנים עם רישיון בן שלוש שנים לכל הפחות

לחילופין: המלצות מחברים בבורסת היהלומים עם ותק של חמש שנים לכל הפחות, והיכרות עם מגיש הבקשה בתור אדם הפעיל בתחום היהלומים במשך ארבע שנים ומעלה.
  • תעודת יושר הוכחה על העסקתו של האדם בתחום היהלומים בתור שכיר במשך תקופה בת ארבע שנים ומעלה (בעזרת טופס 106 / אישור מרו"ח על העסקה במדינה אחרת, במקרה של עבודה בחו"ל)
אישור מהבנק על ניהול חשבון תקין
  • אישור מהבנק על מצבו הכספי של המבקש ויכולתו להוצאות בשיעור שנקבע על ידי המפקח. אישור מטעם רשם החברות או רשם השותפויות


מדוע לא כל יהלומן הוא גמולוג

יהלומנים הם אנשים שעוסקים בתחום היהלומים, אך זה לא בהכרח אומר שיש להם תעודת הסמכה ממוסד מוכר שהכשיר אותם לעסוק בענף היהלומנות. היהלומן הוא מי שעבודתו כוללת סחר ביהלומים וטיפול בתהליך העיבוד שלהם. סחר ביהלומים במדינת ישראל מצריך קבלת רישיון מטעם משרד הכלכלה, בכפוף לעמידה בכמה תנאי בסיס. אולם לימודי גמולוגיה אינם מהווים תנאי סף לעיסוק בתחום היהלומנות בישראל.


מה גמולוג עושה?

תפקידו של הגמולוג הוא קריטי לסחר באבני חן. גמולוג הוא מי שהוכשר מקצועית במוסד מוכר באבחון של אבני חן מסוגים שונים ודירוגן על פי מגוון קריטריונים כימיים, פיזיקליים ואופטיים. הכשרתם של גמולוגים כוללת לעתים קרובות גם הסמכה לדירוג יהלומים. גמולוגים עשויים לעבוד במעבדות גמולוגיות, בחנויות תכשיטים קמעונאיות או אצל יצרני תכשיטים, שעושים שימוש בידע שלהם במגוון תחומים, כולל בתהליכי הרכישה ובקרת האיכות של אבני חן לסוגיהן.

בשורה התחתונה, הגמולוג הוא מומחה המסוגל לזהות ולסווג אבני חן מזנים רבים. גמולוג מיומן יוכל להבחין בהבדלים בהרכב המינרלי של אבנים שונות ולקבוע אם אבן החן הנבדקת היא טבעית, סינתטית, כזו שעברה תהליכי עיבוד כלשהם, ואפילו את ארץ המוצא. זה נעשה באמצעות מגוון כלים, כולל ציוד מתוחכם מאוד. הגמולוג גם יבצע מדידות קפדניות ברמת דיוק של עד 1/100 מילימטר ויאמת את משקל הקראט של האבנים שהוא בוחן.


באילו כלי בדיקה משתמשים גמולוגים?

במסגרת עבודתו של גמולוג, נעשה שימוש במכשור מקצועי מסוגים שונים המאפשר לבחון את תכונותיהם ולהעריך את שוויים של אבני חן ויהלומים:

1. מיקרוסקופ: המיקרוסקופ משמש לזיהוי אבני חן ויהלומים ולאיתור מאפיינים פנימיים וחיצוניים. דירוג אבני חן מתבצע בהגדלה בשיעור של פי 10, אם כי גמולוג עשוי לבדוק אבנים בהגדלה גבוהה בהרבה כדי לקבוע את מאפייניהן ואיכותן.

2. זכוכית מגדלת: זכוכית המגדלת הגמולוגית משמשת לזיהוי ודירוג של אבני חן ויהלומים באופן זהה למיקרוסקופ. את זכוכית המגדלת הגמולוגית מחזיקים ביד אחת קרוב לעין, ובעזרת פינצטה של אבני חן מקרבים את אבן החן או היהלום אליה עד שהם נמצאים בפוקוס.

3. מיקרומטר: זהו מכשיר מדידה אשר משמש לטובת ביצוע של מדידות מדויקות. הגמולוג ישתמש במיקרומטר על מנת לקבוע מידות של אבן החן כמו, עומק כולל, אורך ורוחב האבן או היהלום.

4. רפרקטומטר: כל אבן חן שוברת אור בצורה מסוימת. רפרקטומטר הוא מד שבירה אשר משמש למדידת מדד השבירה, ובאנגלית: RI, המהווה אינדיקטור מפתח לזיהוי אבן חן כמו גם למדידת החתימה האופטית של האבן.

5. ספקטרוסקופ: זהו כלי אשר מודד את ספקרטרום ספיגת האור באבן חן.

6. פולריסקופ: זהו מכשיר אשר משמש לקביעה של התכונות האופטיות של אבני חן. הפולריסקופ הוא כלי שמסייע לזיהוי ההבדלים בין אבני חן טבעיות ואבני חן סינתטיות.

7. נוזלים כבדים: משמשים לקביעת הכובד הספציפי של אבני חן.


כיצד גמולוג קובע את ערכו של יהלום?

גמולוגים הם אנשי מקצוע שלהם מיומנות בתחום הזיהוי, האבחון והערכה של אבני חן ויהלומים.

בבואו של גמולוג לקבוע את שוויו של יהלום, למשל, נלקחים בחשבון מספר קריטריונים מוגדרים מראש, הידועים בעגה מקצועית בתור ארבעת ה -C והם: ניקיון (Clarity), חיתוך (Cut), צבע (Color) ומשקל היהלום ביחידות קראט (Carat). ביכולתו של הגמולוג לזהות האם היהלום מכיל פגמים, מה טיבם ועל סמך אלו - להעריך את רמת הניקיון שלו. ככל שציון הניקיון של היהלום הינו גבוה יותר, כך עולה שוויו. על סמך המבנה הקריסטלי והמאפיינים האופטיים של היהלום, מסוגלים גמולוגים להבחין גם בין יהלום טבעי אל מול יהלומים מזויפים.


מהי תעודה גמולוגית?

לאחר שגמולוג מסיים לבדוק יהלום, הציון שהיהלום קיבל בכל אחד מארבעת הפרמטרים (4C's)

מתועד במסגרת מסמך שנקרא תעודה גמולוגית. במסגרת התעודה הגמולוגית מפורטים גם הפגמים שנמצאו ביהלומים המתועדים על גבי תרשים. מסמך זה משמש למעשה בתור "תעודת הזהות" של היהלום ומסייע בהקשר של ביטוח והגנה מפני גניבות. זאת מאחר ולכל יהלום יש מאפיינים שהם יחודיים לו, ובאמצעות התיעוד הגמולוגי ניתן למעשה לזהות את האבן ולעקוב אחר מצבה לאורך זמן.

התעודה הגמולוגית מהווה גם מעין מסמך הנמקה שמסייע להסביר באופן ויזואלי מהו ציון הניקיון שנקבע עבור היהלום ועל סמך זאת להצדיק את התמחור שנקבע עבורו על סמך פרמטר זה לצד הציונים שקיבל בשאר הפרמטרים (משקל, צורה וצבע).


אז באילו מקרים כדאי לפנות ליהלומן ומתי עדיף להיעזר בגמולוג?

התשובה לשאלה זו תלויה בסוג אבן החן אותה אתם מחפשים ובאופי הרכישה שאתם מתכננים לבצע. יהלומן הוא איש המקצוע שיכול לסייע לכם בתהליך הרכישה והבחירה של תכשיטים ואבני חן, לרבות עיבודם ושיבוצם, על פי צורכיכם. לעומת זאת, אנשים רבים אשר מעוניינים להעריך את האיכות והשווי של טבעות אירוסין או מעוניינים לוודא כי רכשו טבעת יהלום עם אבן אמיתית,

ימצאו את מבוקשם בפניה לגמולוג, שהוא איש מקצוע שלו הידע, המיומנות והכלים להעריך את טיבם וערכם האמיתי של אבני חן ויהלומים.

לייעוץ עם יהלומן
כל הזכויות שמורות © Diamond Factory 2006-2024