זהב - מהמכרות ועד לתכשיטים חלק ב

בהמשך לסדרתנו בה אנו עוקבים אחר המסע שעובר הזהב מרגע הוצאתו מן הקרקע ועד ענידתו כתכשיט יקר ערך, נסקור את הדרך בה אנו מעבדים את הזהב. אנו נראה כיצד ואיפה משתמשים בזהב כיום מלבד כתכשיט יהלומים יוקרתי, אילו סוגי זהב מתקבלים בתהליך העיבוד, כיצד מתיכים את הזהב, איך מכינים תבניות עבור הזהב המותך ועוד. אז אתם מוזמנים יחד אתנו להצטרף לבהלת הזהב.


שלב ראשון: למצוא את האוצר

ראשית, על מנת לקבל את הזהב עלינו לכרות אותו כאשר לרשותנו עומדות שיטות שונות (המפורטות בפרק א') ואנו בוחרים את המתאימה לנו ביותר על פי תנאי המרבץ השוכן במחצב. לאחר הוצאת הזהב מן האדמה אזי אנו עומדים בפני האתגר המיצוי והזיקוק שלו. עושים זאת על ידי תהליך של מיזוג כאשר זהב מסיס בכספית כך שכאשר שחלקים מן המתכת פוגשים את הכספית הם מתמוססים ויוצרים סגסוגת בשם אמלגם. התופעה הזאת מנוצלת על מנת לשחזר ולרכז את הזהב (וגם הכסף, שפועל בצורה דומה).


את הסגסוגת הזו מכניסים לכלי מיוחד או שחיקת העפרה לכדי כדור וכך משחררים תוך כדי את הזהב. עם זאת, שיטה זו מעט נזנחה בשנים האחרונות בשל היותה של הכספית חומר רעיל ומסוכן במיוחד.


רוב הזהב היום מופק באמצעות ציאניד כאשר התרכובת מומסת ומורכבת מחדש בתוך תמצית ציאניד החמצון המסופק במפגש עם חמצן בטמפרטורת החדר ותמיסה מימית ציאניד נתרני גורם להפרדת הזהב והנתרן. כדאי לציין בשלב זה את תהליך ה wohlewheel שתפקידו הוא בעיקר לייצר זהב טהור עד כמה שאפשר. התהליך, שהומצא בשנת 1874, נקרא על שמו של מייסד הרעיון והוא כולל שימוש בתהליכים אלקטרוכימיים ומטיל הידוע גם כ dore bar אשר מכיל 95% זהב ומשמש כאנודה.


סוגי זהב נוספים הם למשל "גולדפילד" שהוא שמו של הזהב אשר יש לו שכבה של 10 קראט שקשורה תמידית על ידי חום ולחץ למשטח אחד או יותר של מתכת תומכת שגולגלה או נמשכה לעובי מסוים. הקראט של הזהב צריך להכיל לפחות עשירית מהנפח.


גולד פלייט- הכוונה לשכבה של זהב שקשורה למתכת בסיסית והקראט שלה יכול להיות פחות מ1/20 אבל היא צריכה להיות משוקללת היטב מבחינת יחסים בין המתכות השונות. עלי זהב הינם זהב אשר משמש כציפוי לאחר שנטחן ונמרח באופן ידני. אגב, על אף שמקור המילה "זהב" במילה geolu באנגלית עתיקה שמשמעה "צהוב", הזהב יכול להגיע גם בצבע לבן, אדום וירוק.



שלב שני: להכין אותו לשימושים השונים

השלב הבא בתהליך לאחר קבלת הסגסוגת הוא התכת הזהב. את הזהב שקיבלנו אנו צריכים להכניס לכור/ מצרף מיוחד משום שהזהב מותך רק בחום של פחות או יותר 1090 מעלות צלזיוס ועל כן יש לוודא שהכור לא יימס לפני הזהב. חומר שיכול לשמש ככור מוצלח לדוגמה הוא גרפיט.


השלב הבא הוא שימוש בלפיד אצטילן (תרכובת גז ממימן ופחמן). מוסיפים מעט אבקה בורית חומצתית. מכוונים את הלהבה לזהב עד שהוא מתחמם ומתחיל לימוס. חוזרים על התהליך עד שהזהב כולו הופך לנוזל.


בשימוש זהיר במלקחיים מעבירים את הזהב מן המצרף אל תבנית בצורת מטיל (או כל צורה אחרת) ומחכים עד שהזהב יתקרר באופן מוחלט לפני שנוגעים בו שוב. חשוב לציין את ההבדל בין התכה לבין פעולת הזיקוק בה אנו מנסים לשנות את המרכיבים הכימיים הלא רצויים, להתיך אותם מן הזהב ובכך ליצור זהב קרוב למושלם. לפעמים נעשה שימוש גם בכבשנים חשמליים ולעיתים אף בגלי מיקרו מיוחדים.


שלב שלישי ואחרון: יצירת התכשיטים

אז כעת משיש בידנו זהב מותך, לאן ניתן ליצוק אותו? ובכן, לשם כך נבחר ראשית את העיצוב אותו נרצה לתכשיט שלנו לצורך העניין טבעת אירוסין או שרשרת יהלום. אפשר להשתמש גם בתכשיט קיים על מנת לייצר אותו מחדש, באיכות גבוהה יותר.


שנית, יש להשיג תבנית מגומי ונלחץ את התבנית הרצויה לנו לעיצוב הסופי אל תוך הגומי. חשוב לוודא שאנחנו עוטפים המודל שלנו באופן מוחלט. כמו כן, אין לכם מה לדאוג לאובייקט המשמש לכם למודל שכן התרכובת תהיה רכה וגמישה כך שלא סביר שתפגעו בו.


לאחר מכן חושפים את הגומי לחום, לפי הוראות היצרן ומשתמשים בסכין מנתחים על מנת לחתוך את מרכז יציקת הגומי ולאורך קווי המתאר. בשלב זה יש צורך לוודא כי אנו לא פוגעים במודל עם הסקלפל שלנו. המודל צריך להיפתח לאחר מכן כמו ספר. הפתיחה צריכה להיעשות מאד בזהירות על מנת שלא לפגוע בתבנית וכך גם בצורה הסופית.


לאחר הוצאת המודל מכניסים את התערובת עם שעווה ומחכים שהשעווה תתקרר. מוציאים את השעווה מן הגומי- זה יהיה המודל החדש שלנו בו נשתמש ליצירת התכשיט. בסופו של התהליך אנחנו נרצה לקבל מודל פנימי בתוך קופסה מיוחדת אותה נחמם ב1100 מעלות צלזיוס בקירוב על מנת להמיס את השעווה מבפנים וכך ניצור למעשה דגם חלול של התכשיט שאותו אנו רוצים להכין בתוך הקופסה ממתכת.


בשלב הבא נמזוג לתוך הקופסה הזו את הזהב המומס, נחכה שהמתכת תתקרר וכשנתפתח אותה יחכה לנו בפנים תכשיט מנצנץ מזהב.


מה ניתן לעשות עם זהב מלבד תכשיטים ונוי?

ובכן לזהב שימושים רבים. אחד החשובים בהם הוא בתחום המסחר והתעשייה ובשל חשיבותו לאורך השנים תמיד היה מצרך יקר ונדרש. מאז תחילת המילניום הנוכחי ערכו של הזהב בשוק המניות נמצא גם בעלייה כמעט מתמדת.


זהב נמצא גם בשימוש נרחב בתחום הטכנולוגיה, כמעט בכל מכשיר, כולל במחשבים, מכשירי gps, טלפונים ניידים, מטענים ניידים ומה לא במיוחד בשל היותו מוליך מידע במהירות גבוהה במיוחד. גם בתחום הרפואה ורפואת השיניים הזהב משחק תפקיד לא פעוט, בתעשייה האווירית וכאמור- גם לחלוקת מדליות...



לייעוץ עם יהלומן
כל הזכויות שמורות © Diamond Factory 2006-2024