היהלום המושלם, הנוצץ והמבריק שאנחנו מכירים עובר כברת דרך על מנת להגיע לתצורה הזו, כאשר מדובר על תהליך די מורכב, יקר ומוקפד במיוחד.
היהלום הגולמי שנוצר במשך מיליוני שנים בקרקעית האדמה נכרה במכרות מיוחדים או בקרקעית הים. כשנחשף הוא מגיע בתוצרת גוש בצבע עמום ולא אחיד, הן מבחינת הגודל, הן מבחינת הצורה וכמובן שגם מבחינת הצבע.
כבר בשלבים הראשונים עוברים היהלומים מיונים, כאשר גם בשלבים המתקדמים יותר של עיבוד היהלום, שלב החיתוך, הליטוש והשיוף שלו עלולים להתגלות פגמים בתוך האבן. פגמים אלה יכולים לשנות את ייעודו של היהלום ליהלום תעשייתי, במידה והם מורידים את ערכו באופן משמעותי, או לחלופין, להשאיר את היהלום במעגל הצריכה הפרטי, אך בכל זאת בעלות מופחתת.
מקורות רבים להיווצרותם של פגמים ביהלום. חלקם יכולים להיווצר כתוצאה מכליאתו של מינרל או גרפיט בתהליך היווצרותו של היהלום, חלקם מופיעים כסדק שנוצרו בתוך היהלום עצמו, ולעיתים יכול זה להיות קריסטל שנוצר בתוך היהלום, ולעיתים עלול להוריד את ערך היהלום באופן ניכר.
נקודת פחם - נקודת פחם היא פגם די נפוץ והוא שם גנרי למכלול של פגמים שונים שנוצרים בעיקר ביהלומים בעלי צבע שחור. נקודת פחם יכולה להיווצר כתוצאה ממינרל בתוך היהלום, או משארית של גרפיט בתוך האבן. קיומה של נקודת פחם ביהלום פוגעת בשלמותו ומורידה מערכו באופן ניכר, וככל שהנקודה גדולה יותר, כך גם אובדן הערך. יש דרכים שונות להתמודד עם קיומה, כשקדיחה ביהלום עם קרן לייזר היא אחת מהן.
ראש סיכה - נקודת ראש סיכה היא סוג נוסף של פגם, זעיר יחסית בתוך היהלום. בעקבות אופי הפגם, הפגיעה בערך היהלום היא מזערית, בטח ביחס לזו של נקודת הפחם. הנראות שלה היא כנקודה לבנה בתוך היהלום ולעיתים יכולה להיות קבוצה של נקודות. גם פגם הראש סיכה נוצר כתוצאה מכליאתו של מינרל בתוך מארג היהלום, במהלך היווצרות
נאט - זהו פגם שבמסגרתו נוצר בתוך היהלום גביש או קריסטל, אשר מופיע בסמוך לפני שטח היהלום ונראה דרכו. מעבר לעובדה שגביש זה חשוף ונראה לעיין, לעיתים הוא מפלג את היהלום, כך נוצר מראה של שני יהלומים, בעלי קווי ליטוש שונים ועם קו הפרדה ביניהם, שלרוב הוא גם קשה ואף בלתי אפשרי לליטוש. נאט הוא פגם שמוביל לאי אחידות הליטוש ביהלומים בעקבות האיכויות שלו. האזורים שאינם ניתנים לליטוש מורידים מערך היהלום ומוזילים אותו
רמת הניקיון של היהלום חשובה בעיקר לתעשיית התכשיטים. באופן כללי, הרוב המוחלט (80%) של כלל היהלומים מוקצים לצרכים מסחריים, ורק אחוז קטן של היהלומים באופן כללי עומדים בקריטריונים הגבוהים לשלמות הנדרשת מהם כאבני חן. למעשה, גם בתוך עשרים האחוזים אשר מיועדים לתעשיית התכשיטים יש לא מעט יהלומים עם פגמים שונים.
יחד עם זאת, לרוב מדובר על פגמים קטנים שלא ניתנים לזיהוי ללא כלים מיוחדים, ובכל מקרה הם מוסתרים במהלך השיבוץ.
כדאי לדעת שהפגמים הבעייתיים הם אלה הפנימיים, שכן פגמים חיצוניים של היהלום לרוב ניתנים לתיקון על ידי צחצוח היהלום.
רק 2 אחוזים מכל היהלומים בעולם הם נקיים לחלוטין וחסרי פגמים אך כמובן שמחירם גבוה מאוד בהתאמה